Maja Mrđenović

Maja Mrđenović (Zagreb, 1983), teatrološkinja i pozorišna kritičarka, diplomirala je na katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a na istoj katedri magistrirala je 2011. godine, dok je 2015. godine stekla zvanje magistra pozorišne produkcije na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje. Od 2017. godine doktorant je Doktorskih naučnih studija teorije dramskih umetnosti, medija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Od 2016. godine saradnik je u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, na predmetima Svjetska književnost realizma i Svjetska književnost modernizma.

Bila je stalni je pozorišni kritičar crnogorskog dnevnog lista Pobjeda od 2010. do 2016. godine. Redovno objavljuje tekstove iz oblasti teatrologije i kulturne politike u nekoliko crnogorskih i regionalnih časopisa. Jedan je od osnivača i urednika elektronskog časopisa Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore Peripetija.me, jedinog stručnog pozorišnog časopisa u Crnoj Gori. Od 2011. do 2014. godine, za vrijeme izlaženja crnogorskog časopisa za pozorište, kulturu i izvedbene umjetnosti Gest, bila je stalna saradnica, a u jednom periodu i članica redakcije časopisa, u kome je objavljivala tekstove iz oblasti studija pozorišta i izvođenja, pozorišne produkcije i pozorišne kulturne politike.

Od 2010. do 2014. godine djelovala je kao urednica Teorijskog programa i moderatorka razgovora o predstavama Kotorskog festivala pozorišta za djecu, gdje je osmišljavala, organizovala i modreirala konferencije i simpozije na pozorišne teme, te vodila razgovore o predstavama sa umjetnicima-učesnicima, odraslom i dječijom publikom. Od 2012. do 2015. godine djelovala je kao službe za odnose sa javnošću Međunarodnog festivala KotorArt, za koji je pisala stručne prikaze i intervjue, dok je od tada ko-urednica festivalskog programskog kataloga. Bila je medijator Okruglih stolova novinara i kritike i razgovora o predstavama na nekoliko institucionalnih i alternativnih pozorišnih festivala u Crnoj Gori i regionu, član žirija različitih konkursa za najbolji dramski tekst, član žirija festivala FIAT 2014. godine, selektor dramskog programa festivala Barski ljetopis za 2017. godinu i učesnik i medijator brojnih okruglih stolova i konferencija na pozorišne teme. Od 2012. god. predsjednica je Izvršnog odbora ASSITEJ centra Crna Gora (Udruženje za razvoj pozorišta za djecu i mlade). Član je i jedan od osnivača Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore. Učestvovala je na brojnim tribinama, simpozijumima, naučnim skupovima i radionicama iz oblasti dramske književnosti, studija pozorišta i izvođenja i pozorišne produkcije.

E-mail: maja.mrdjenovic@fcjk.me