Dani češke kulture, promocija knjige Istorija Jevreja u Crnoj Gori – Od antike do Holokausta autora Františeka Šisteka

“Prvi materijalni dokaz da je bilo Jevreja na prostoru Crne Gore jeste grobnica u Duklji, iz vremena Rimskog Carstva, prije dolaska Slovena. No ne postoji kontinuitet tragova jevrejskoga prisustva u Crnoj Gori. U vrijeme kada je Austrougarska zavladala Bokom Kotorskom u 19. vijeku, na tom prostoru živjelo je svega desetak Jevreja. Taj broj se uvećavao, tako da ih je do Prvog svjetskog rata bilo 120”, kazao je autor knjige dr František Šistek ističući da mu je u istraživanjima pomogao istoričar Boban Batrićević, profesor na FCJK, koji je objavio monografiju o antisemitizmu u Crnoj Gori tokom Drugoga svjetskog rata.

“Koliko Jevreja je živjelo u Crnoj Gori na početku Drugog svjetskog rata nema pouzdanih podataka, ali je činjenica da nijesu stradali u vrijeme italijanske okupacije, već je dolaskom Njemaca za njih nastupilo teško vrijeme. Mnoge su spasili stanovnici Crne Gore, neki su se pridružili partizanskom pokretu, ali je poznato da je u februaru 1944. godine njemački Gestapo uhapsio na prostoru Crne Gore i Kosova oko stotinu Jevreja, koji su prebačeni u Beograd i, nažalost, stradali”, istakao je Šistek.

U daljem izlaganju Šistek je naglasio da je knjigu napisao na crnogorskom jeziku, a još dok je bila u rukopisu nagrađena je od strane Jevrejske zajednice u Srbiji.

U okviru drugoga dana manifestacije Dani češke kulture u Svečanoj sali FCJK biće emitovani igrani filmovi Havel i Jan Palach.