Dani crnogorske kulture u Republici Makedoniji

Omaž Vasu Tomanoviću jednom od prvih osam profesora Filološkog fakulteta u Skoplju

U okviru Dana crnogorske kulture u Republici Makedoniji “U susret Danu nezavisnosti”, u koordinaciji gospodina Miroljuba Orlandića, povjerenika Matice crnogorske u Republici Makedoniji, održano je nekoliko programa u kojima su učestvovali predstavnici Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. 17. 5. 2018. u sali Filološkog fakulteta u Skoplju održan je Omaž profesoru Vasu Tomanoviću čime je obilježana 30-godišnjica njegove smrti. Moderator je bila prof. dr Kristina Nikolovska, rukovodilac katedre za makedonsku književnost i južnoslovenske književnosti. O profesoru Tomanoviću govorili su prof. dr Adnan Čirgić, dekan Fakulteta za crnogorski jezik sa Cetinja, i prof. dr Dimitar Pandev s Filološkog fakulteta u Skoplju.

Promocija knjige Crnogorska usmena tužbalica

17.05.2018. u sali Instituta za makedonsku literaturu s početkom u 12:00h održana je promocija knjige “Crnogorska usmena tužbalica”. Moderator ovog događaja bila je direktorica instituta prof. dr Maja Jakimovska-Tošić koja je u uvodnom dijelu istakla višegodišnju konkretnu saradnju instituta na čijem je čelu i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost s Cetinja.
O knjizi “Crnogorska usmena tužbalica” vrlo inspirativno je govorila prof. dr Ana Martinoska dok je na samom kraju svoje obraćanje imao I autor.

Međunarodni naučni skup u čast crnogorskih inkunabula i postinkunabula koje su se prodavale u prvoj knjižari u Skoplju, a danas se čuvaju u Republici Makedoniji

18. 5.2018. u 10:00h u Multimedijalnoj sali biblioteke Sv. Kliment Ohridski u Skoplju održan je međunarodni naučni skup u čast Crnogorskih inkunabula i postinkunabula, koje su se prodavale u prvoj knjižari u Skoplju, a danas se čuvaju u Republici Makedoniji. Moderator ovoga skupa bio je predstavnik Matice crnogorske Ivan Ivanović. O crnogorskim inkunabulama i postinkunabulama te o makedonsko-crnogorskim kulturnim vezama govorili su prof. dr Valentina Mironska-Hristovska s Instituta za makedonsku literaturu i Aleksandar Radoman s Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Tekst: Sara Spasić
Fotografija: Dušan Ivanović