Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio je Nj. E. Janinu Hrebičkovu, ambasadorku Republike Češke i njenu zamjenicu Petru Ali Dolákovu.

S predstavnicama ambasade Republike Češke razgovarano je o dosadašnjem radu i doprinosu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, institucionalnom položaju i izazovima kroz koje Fakultet prolazi u aktuelnom društvenom kontekstu. Ambasadorka Hrebičkova istakla je značaj podrške Ukrajini koju je FCJK pružao od početka ruske agresije na tu zemlju.

Na sastanku je bilo riječi o uspostavljanju i unapređenju saradnje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost s češkim visokoobrazovnim institucijama. Budući da već postoje prijateljske veze brojnih čeških i crnogorskih intelektualaca u afirmaciji crnogorske i češke kulture, dogovoreni su dalji koraci zajedničkog djelovanja u cilju povezivanja i afirmisanja kulturnih i društvenih vrijednosti koji će uskoro biti realizovani u okviru Dana češke kulture, koji će se po drugi put održati na FCJK.

Ovim događajem FCJK nastavlja sa strategijom razvoja mreže internacionalne saradnje i promocije svojih aktivnosti na međunarodnoj sceni.