FCJK spreman za novu generaciju studenata

U okolnostima što ih je koronavirus već više od dva mjeseca nametnuo crnogorskome društvu profesori i studenti Fakulteta za crnogorski jezik i književnost – Cetinje sve vrijeme realizuju djelatnosti utvrđene akademskim kalendarom za 2019/2020.

Kako je saopšteno sa FCJK, učinkovite i hvale dostojne mjere Nacionalnoga koordinacionog tijela preduzete radi zaštite zdravlja crnogorskih građana apsolutno se poštuju i u toj ustanovi.

“Uprkos tome što se aktivnosti sprovode u djelo u specifičnim uslovima tzv. rada od kuće te komunikacija između domaćih i inostranih profesora i studenata odvija uz potporu savremenih tehnologija, istrajali smo u namjeri da nastava kvalitetno bude ostvarena, i to po modelu online predavanja i konsultacija, studentskih izlaganja, seminarskih radova itd. Srećna je okolnost u svemu tome što je našim studentima dostupna neophodna literatura, a FCJK ima u nas najkompletniju biblioteku za potrebe filologije.

Odgovor je studenata na svaki segment takvoga rada, s ponosom to ističemo, blagonaklono prihvatanje obaveza i zadataka”, navode u saopštenju. 

I završni ispiti na kraju ovoga semestra biće organizovani prema uputstvima Ministarstva prosvjete Crne Gore.

“Javnost je godinama navikla na brojne programe FCJK, pa je vrijedno ukratko obavijestiti o učinjenome tokom prethodnih mjeseci. Publikovan je dio u svjetskim razmjerama kapitalne Enciklopedije slovenskih jezika i lingvistika u kojemu se nalazi odrednica crnogorski jezik, a koju je na preporuku urednika akademika Marka L. Grinberga i izdavačkoga savjeta napisao Adnan Čirgić.

Izdavačka djelatnost, odnosno priprema rukopisa za štampu nastavljena je uobičajenom dinamikom, pa su nekolika naslova već objavljena ili se očekuje njihov izlazak iz štamparije. Složena je nova sveska međunarodnoga časopisa Lingua Montenegrina. Odavno je posvjedočeno da je taj časopis u Crnoj Gori jedini relevantan za filološke teme, ali se u međuvremenu nakupio broj potvrda o njegovu značaju u evropskim i svjetskim centrima nauke.

Jedna od novijih jeste potvrda slavističkih katedara iz Poljske i njihova Ministarstva nauke da u registar prestižnih časopisa uvrste časopis Lingua Montenegrina kao jedini filološki časopis iz Crne Gore (iz Srbije je, na primjer, takođe samo jedan a iz Bosne i Hercegovine i Makedonije nijedan filološki časopis). Godina 2020. na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost značajna je po desetogodišnjici rada Instituta za crnogorski jezik i književnost, odnosno Fakulteta. Obilježavanje toga za našu kulturu nesumnjivo velikoga datuma planirano je za jesen kada ćemo, pored ostalih sadržaja, na Fakultetu promovisati Enciklopediju slovenskih jezika i lingvistika”, dodaju u saopštenju. 

Ovih dana se maturanti uveliko zanimaju za upis nove generacije studenata i uslove studiranja na FCJK.

“Svake godine naš Fakultet raspiše konkurs za 40 budžetom finansiranih studenata (osnovne studije). Pozornost javnosti privukao je sadržajan i vrlo informativan audio-vizuelni materijal Studiraj crnogorski s mnoštvom činjenica u vezi s novom akademskom godinom i uopšte radom na FCJK i perspektivama nakon diplomiranja. Tokom pandemije koronavirusa taj je audio-vizuelni materijal nastao iz produktivne saradnje profesora, saradnika u nastavi, studenata i svršenih studenata, odnosno sad profesora crnogorskoga jezika.

Dakle, uza sajt Fakulteta, fejsbuk stranicu ili instagram dostupan je odnedavno i ovaj link: http://www.fcjk.me/studiraj-crnogorski.

FCJK pouzdan je i prepoznatljiv član crnogorske akademske zajednice. Studiraj crnogorski”, poručuju sa Fakulteta. 

Izvor: www.antenam.net