Gostovanje književnika Hadžema Hajdarevića

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostiće u poneđeljak 18. 2. uglednoga bosanskohercegovačkog književnika Hadžema Hajdarevića. S Hajdarevićem će razgovor voditi pjesnik Đorđe Šćepović. Program će biti organizovan u Sali 1 FCJK s početkom u 12 h.

Hadžem Hajdarević je poznati bosanskohercegovački pjesnik, prozni pisac, esejista, publicista, pisac za đecu, urednik i priređivač. Rođen je 1956. godine u Kruševu kod Foče. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu, te diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao profesor bosanskog jezika u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Veoma je aktivan u kulturnom i društvenom životu Bosne i Hercegovine. Živi u Sarajevu i zapošljen je kao stručni saradnik na Institutu za jezik.
Objavio je više od dvadeset knjiga poezije, proze, publicistike, knjiga za đecu te učestvovao u više uredničkih, manifestacijskih, književnih i lingvističkih projekata. Rane priče i pjesme objavljivao je u Životu, Odjeku, Licima i drugim ondašnjim bosanskohercegovačkim i jugoslovenskim listovima i časopisima.
Prva knjiga pjesama Seobe obala izašla mu je 1981. godine. Do sada je objavio dvanaest knjiga pjesama, izabranih stihova, više knjiga proze, kolumni i eseja, čime se ubraja u najplodnije savremene bosanskohercegovačke autore. Knjige odabranih stihova izašle su mu na francuskom, engleskom, slovenačkom, poljskom i njemačkom jeziku. Prevođen je i na arapski, turski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, jermenski, italijanski i druge jezike. 2015. objavljuje roman Gdje si ti ovih godina. Njegovo posljednje objavljeno književno djelo je knjiga poezije Kiša rujanka ušiva rasute nerve (2018). Za svoja književna djela dobio je više nagrada: Nagrada Trebinjskih večeri poezije(1981), Skender Kulenović (1996), Planjaxova nagrada za najbolju knjigu pjesama (2005) i dr. Sem toga, jedan je od koautora Rječnika bosanskog jezika i Pravopisnog priručnika bosanskog / hrvatskog / srpskog jezika s osnovama gramatike. Autor je Čitanke za IV razred srednjih škola u BiH te autor ili koautor čitanki za više razreda osnovnih škola. Priredio je Panoramu moderne bosanskohercegovačke poezije za Festival Ratkovićeve pjesničke večeri (Bijelo Polje, 2010). Prepjevao je na bosanski jezik neke od značajnijih bošnjačkih pjesnika na orijentalnim jezicima. Bio je predsjednik Međunarodne manifestacije Sarajevski dani poezije, a učestvovao je na mnogim književnim festivalima i naučnim skupovima u zemlji i svijetu. Član je Društva pisaca BiH, PEN-centra BiH, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Islamske zajednice BiH.