Ljetnja škola crnogorskog jezika i kulture

Od 12. do 23. avgusta na Cetinju će se održati Ljetnja škola crnogorskoga jezika i kulture za inostrane studente slavistike. Školu organizuje Fakultet za crnogorski jezik i književnost – Cetinje uz pokroviteljstvo i pomoć Prijestonice Cetinje. Treba pohvaliti i kao primjer istaći razumijevanje i pomoć čelnih ljudi Prijestonice, pogotovo u pogledu smještaja polaznika.

Obradovala nas je, i ne malo, činjenica da smo u kratkome roku nakon objavljivanja poziva primili zahtjeve asistenata, studenata, pa čak i njihovih profesora s velikoga broja katedara. Mjesta je bilo, nažalost, samo za njih 8. Na Cetinje dolaze studenti iz: Moskve, Petrograda, Lođa, Kijeva i Skoplja. Inostrani su saradnici Fakulteta za crnogorski jezik i književnost takvim svojim odnosom ukazali i ovom prilikom na značaj i vrijednost rada te ustanove. Riječ je o prvoj takvoj školi u organizaciji FCJK, a prema pripremljenome programu predviđeno je učenje crnogorskoga jezika prevashodno s komunikacijskoga aspekta, uz sticanje gramatičkih kompetencija itd. Uporedo će se polaznici upoznavanti s crnogorskom književnom tradicijom i savremenim književnim stvaralaštvom, kao i s istorijom Crne Gore, njezinim duhovnim i multikulturnim bogatstvom. Uz nastavu interaktivnu i multimedijalnoga karaktera u učionici te razne vrste radionica, pripremljen je raspored aktivnosti koje bismo mogli nazvati terenskom nastavom. S obzirom na ulogu koju su mu istorija i savremeno crnogorsko društvo dodijelili, Cetinje je apsolutno pogodno za ovakve programe. Srećna je okolnost što se na Cetinju nalaze Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“, više muzejskih i arhivskih odjeljenja, zdanja poslanstava iz vremena Knjaževine Crne Gore, stari Cetinjski manastir i još mnogo značajnih lokaliteta što će ih uz adekvatna objašnjenja i informacije predavača obići polaznici Ljetnje škole crnogorskoga jezika i kulture. Dio rada s gostima iz inostranstva obaviće se na obalama Skadarskoga jezera, Starome Baru i Boki Kotorskoj, dakle na više lokaliteta značajnih po našim srednjovjekovnim istorijskim i kulturnim tragovima.

Za polaznike ove škole ozbiljno je pripremljen program, a sve sa željom da se slobodno, bez ograničenja i predrasuda mladi istraživači iz inostranstva upoznaju s našim jezičkim i književnim nasljeđem. Vjerodostojno i s provjerenim naučnim rezultatima a osmišljeno u skladu sa savremenim metodama nastave radiće se tokom te dvije radne sedmice, od 12. do 23. avgusta. Ono što najviše zaslužuje da bude pohvaljeno − a što najčešće preskočimo ili bude učinjeno stidno – jeste mlađi kadar FCJK koji će raditi s inostranim studentima. Ljetnju školu crnogorskoga jezika i kulture koncipirali su, program izradili i materijale pripremili: Jelena Šušanj, Novica Vujović, Boban Batrićević, Milan Marković, Ethem Mandić i Nikola Popović uz dragocjenu podršku i sugestije dekana Adnana Čirgića i prodekana Aleksandra Radomana.