[FOTO] Obilježen Njegošev rođendan

U podgoričkoj, nikšićkoj i beranskoj gimnaziji upriličena je proslava godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

U srijedu, 13. novembra 2019. godine u Gimnaziji „Stojan Cerović“ u Nikšiću realizovano je predavanje na temu „Jedan veliki rođendan – Njegošu , gospodaru i piscu“. Program je osmislila i pripremila profesorica Sonja Danilović sa svojim učenicima: Sofijom Nikolić, Ksenijom Popović, Radem Dakovićem i Radovanom Suknovićem, a u programu su učestvovali i saradnici u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost mr Milan Marković i mr Nikola Popović.

Istog dana u 18h i u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ realizovan je program proslave Njegoševog rođendana. Program je pripremila i vodila bibliotekarka Sanja Marjanović, a učestvovali su i saradnici u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost mr Svetlana Čabarkapa i Vasko Raičević, kao i učenici gimnazije Sandra Latković, Anđela Olujić i Balša Božović.

Direktor Gimnazije „Panto Mališić“ iz Berana, Sreten Lutovac, i profesorica crnogorskoga jezika Ljerka Petković s mnogo dobre volje pripremili su i realizovali program kojim su obilježili ovaj značajan datum, ali predstavnici Fakulteta za crnogorski jezik i književnost – Cetinje, nažalost, zbog loših vremenskih uslova, nijesu mogli prisustvovati tom događaju.

Povodom dana Njegoševa rođenja FCJK još jednom je posvjedočio otvorenost za naučne i kulturne programe te svoja izdanja – među kojima i ediciju Njegoš – učinio dostupnijim gimnazijalcima i njihovim profesorima.