Objavljeno treće kolo “Nove luče”

Povodom izlaska iz štampe Trećeg kola „Nove luče“, danas je održana pres konferencija u Ministarstvu kulture na Cetinju. U ovom kolu zastupljeni su autori koji su porijeklom iz Crne Gore, a koji su svoju afirmaciju stekli u drugim zemljama regiona.

Edicija „Nova luča“ je jedan od najznačajnijih izdavačkih poduhvata u Crnoj Gori danas i nastavak je nekadašnjeg državnog projekta novinsko-izdavačkog preduzeća Pobjeda, koji je kroz 72 knjige donio izbor iz crnogorske književnosti, od najstarijih vremena do devedesetih godina prošlog vijeka, podsjetila je ispred Ministarstva kulture Dragica Milić.

Pored toga što je posvećena crnogorskim autorima svojim konceptom „Nova luča“ u ovogodišnjem, trećem izdanju, donosi jedan kuriozitet ili bolje reći ukazuje na našu obavezu da ne možemo svoj kulturni identitet graditi samo na stvaralaštvu domicilnih autora, već da tom kontekstu bez sumnje pripadaju i mnogi drugi autori koji su rođenjem vezani za ovaj prostor iako su svoju punu stvaralačku afirmaciju ostvarili van granica Crne Gore – kazala je Milić.

Izdavaštvo nema dobru poziciju danas u Crnoj Gori, rekao je direktor izdavačke kuće Otvoreni kulturni forum sa Cetinja Milorad Popović, pa antologijsko izdanje treće edicija „Nova luča“ predstavlja pravi podvig.

Crnogorskoj književnosti nasušno je bila potrebna jedna ovakva edicija. Ono što je rađeno do devedesetih godina to je bilo, u velikoj mjeri jedan više pristup književno-istorijski, a u međuvremenu je stasao jedan značajan broj književnika koji svakako su morali biti valorizovani na savremenoj sceni – kazao je Popović.

Objavljivanje edicije „Nova luča“ je važan kulturni događaj, istakao je ispred Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Radule Novović.

Knjige koje se objavljuju u ediciji „Nova luča“ jesu zaista vrijedna književna djela. To su djela koja su izdržala probu vremena i koja će se još dugo čitati. Činjenica je da je ovo treći put da se izdaje ova edicija govori sama po sebi o njenom značaju – kazao je Novović.

Da je riječ kapitalnom, najobimnijem i najznačajnijem projektu koji se realizuje u oblasti crnogorske književnosti i izdavaštva složili su se i direktor Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ Bogić Rakočević i u ime Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Aleksandar Radoman, koji su takođe govorili na pres konferenciji.

Izdavačka kuća Otvoreni kulturni forum sa Cetinja je 2015. godine, pokrenula projekat pod nazivom „Nova Luča“, koji predstavlja poduhvat u crnogorskoj književnoj produkciji i svojevrsni je generacijski, poetički i žanrovski presjek savremene crnogorske književnosti s kraja XX i početka XXI vijeka. Ujedno, to je i jedini projekat nekog crnogorskog izdavača posvećen u cjelini savremenoj crnogorskoj književnosti.

U trećem kolu „Nove Luče“ zastupljeni su autori koji su porijeklom iz Crne Gore, a svoju afirmaciju stekli su u drugim zemljama regiona: Dragan Nikolić, Velimir Milošević, Veljko Radović, Ibrahim Hadžić, Biljana Jovanović, Vojo Šindolić, Refik Ličina, Basri Ćaprići, Žarko Laušević i Vojislav Pejović. Ovim projektom se, između ostalog, obezbjeđuje afirmacija kulturnih vrijednosti Crne Gore van granica naše države, što je Zakonom o kulturi propisani javni interes.

U realizaciji ovog projekta su učestvovali Ministarstvo kulture, izdavačka kuća OKF sa Cetinja, Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“, Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Izvor: RTV Cetinje