Predavanje na FCJK „Vaclav Havel – umjetnik, disident i predśednik Republike Češke; njegov doprinos ulasku Češke Republike u Evropsku uniju“

Mihael Žantovski, vanjskopolitički savjetnik predśednika Češke Republike, nekadašnji prijatelj i savjetnik Vaclava Havela, doskorašnji direktor Biblioteke „Vaclav Havel“ i bivši ambasador Čehoslovačke/Češke Republike u Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelu i Velikoj Britaniji, održao je danas predavanje na FCJK „Vaclav Havel – umjetnik, disident i predśednik Republike Češke; njegov doprinos ulasku Češke Republike u Evropsku uniju“.

Žantovski je istakao da je Havel, iako po vokaciji dramaturg i književnik, uspješno prešao na političku scenu i bio ključna figura u političkom preobražaju svoje zemlje. Njegova uloga u procesu demokratske tranzicije u Češkoj Republici, kao i njegova sposobnost izgradnje odnosa s drugim svjetskim liderima, ističu se kao ključni aspekti njegove karijere.

Žantovski je kazao da je Havel bio ključna figura u pružanju podrške proširenju NATO-a i EU prema Istočnoj Evropi te da nije posustao pred izazovima. Havelova posvećenost evropskoj sigurnosti i želja da se zemlje Istočne Evrope ponovno ujedine s ostatkom kontinenta naglašavaju njegovu ulogu lidera u procesu integracije ne samo Češke Republike, već cijelog regiona.

Odgovarajući na pitanja studenata, Žantovski je istakao važnost građanskog aktivizma i podrške svojoj zemlji. „Borba za prava, slobode i državnu nezavisnost nije naučna fantastika, ali treba imati volje i snage te proaktivno djelovati, iako je to nekad bolno i teško. Ipak, koliko vidim ovđe ima dosta mladih ljudi i siguran sam da ćete uspjeti da se izborite za građansko društvo i vladavinu prava“, kazao je Žantovski.

Prisutnima se obratila i Njena ekselencija, ambasadorka Janina Hrebičkova koja je poručila da treba biti istrajan. „Borite se za svoja prava, to je poruka koju danas šaljemo odavde. To morate sami, jer umjesto vas i za vas to niko neće učiniti, pogotovo ne političari. Čak i ako to znači da treba ponijeti određen rizik, da ćete trpjeti sankcije, tada još više treba da se borite i izborite za svoja prava. Moram reći da mi je drago što smo na Cetinju, jer Cetinje nosi ne samo zastavu za ljudska prava i slobode, već i nudi pomoć ljudima u Ukrajini i jedini je grad praktično na Zapadnom Balkanu koji istrajava u tome“.

Ovo predavanje realizovano je u okviru događaja otvaranje kutka „Vaclav Havel“ na FCJK i plod je bogate saradnje koju je s FCJK ostvarila Njena ekselencija, ambasadorka Janina Hrebičkova, čija je posvećenost unapređenju crnogorsko-čeških odnosa doprinijela ovako važnome projektu. Nakon predavanja i dobijanja legata „Vaclav Havel“ planirano je i potpisivanja sporazuma o saradnji između FCJK i Univerziteta Tomaš Masarik u Brnu, đe će profesori i studenti FCJK moći da nastave svoje usavršavanje i školovanje, dok će na FCJK uskoro biti organizovani redovni, intenzivni kursevi češkoga jezika.