Predavanje o etičkom kodeksu i akademskom integritetu

Dekan FCJK doc. dr Aleksandar Radoman i prodekan za nauku i međunarodnu saradnju doc. dr Milan Marković 20. novembra 2023. godine održali su predavanje o Etičkom kodeksu i akademskom integritetu. Cilj predavanja je unapređenje etičkih standarda unutar Fakulteta i promovisanje akademskog integriteta među studentima.

Studentima je tom prilikom pojašnjena važnost etičkog ponašanja u akademskom okruženju. Fokusirajući se na ključne principe Etičkog kodeksa, dekan i prodekan istakli su neophodnost poštovanja autentičnosti, odgovornosti u svim aspektima akademske djelatnosti, ukazali su na sankcije ali i mehanizme zaštite prava studenata u slučaju eventualnih kršenja Etičkog kodeksa.

Ovakva izlaganja predstavljaju bitan korak ka izgradnji svijesti o akademskom integritetu, što doprinosi kvalitetu obrazovanja na Fakultetu. Uspostavljanje jasnih etičkih smjernica podstiče zajednički angažman studenata i nastavnika u očuvanju integriteta akademske zajednice.

Etički kodeks i ostali dokumenti u vezi s akademskim integritetom nalaze se na sajtu fcjk.me i dostupni su svima koji su zainteresovani za održavanje visokih standarda u oblasti akademske etike.