Prof. dr Jasmin Mujanović održao gostujuće predavanje na FCJK

Crna Gora kao članica NATO treba da dokaže svijetu da problemi na ovim prostorima nijesu vjerske i nacionalne prirode, već političke. Problem je šovinistička politika, koja iz nacionalnih identiteta hoće da napravi ksenofobne šovinističke, pa i fašističke pokrete, kazao je dr Jasmin Mujanović, politikolog i specijalista za politiku Jugoistočne Evrope i međunarodnih odnosa, tokom predavanja na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

„Cementiranje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova je prioritet, to podrazumijeva da mora da dođe do mnogo više razumijevanja, razgovora, debata, druženja između stvarnih suverenističkih demokratskih političkih aktera u ovim trima zemljama.

Ne mogu zamisliti nijedan politički scenario koji bi bio loš za Crnu Goru i njen suverenitet i teritorijalni integritet i demokratski razvoj, koji bi bio pozitivan za BiH i Kosovo i obrnuto. Taj politički scenario ne postoji! Ako vama bude loše i budete u opasnosti, ako građanska politika propadne u Crnoj Gori, propašće i u BiH i na Kosovu. Zato moramo da se držimo jedni drugih“, istakao je profesor Mujanović.

„Crna Gora ima posebnu poziciju, a to je što je članica NATO i može da demonstrira toj alijansi da Crna Gora razmišlja o svijetu, a ne o tome u svojim internim političkim krizama i to je važno da se dokaže da na ovom području nijesu problemi ni etnički sukob, ni vjerski, ni nacionalni, već politički problemi. Nije problem što je neko Srbin, Bošnjak, Albanac, Crnogorac, Jevrej, problem je šovinistička politika koja iz nacionalnih identiteta hoće da napravi ksenofobne šovinističke pa i fašističke pokrete“, naglasio je Mujanović.

Zanimljivo mu je, kaže, „da su naši prijatelji u Ukrajini za godinu dana rata uspjeli da prošire priču svijetom o ideji ruskog imperijalizma, koji ih gazi 300 godina, a mi još nijesmo u stanju da 40 godina od dolaska na vlast politike Slobodana Miloševića pričamo u međunarodnoj areni o toksičnom srpskom nacionalizmu“.

Profesor Mujanović ističe da Crna Gora ima posebnu ulogu da shvati koliko je važna, a da BiH i Kosovo treba da je podržavaju i promovišu.

„U sklopu evropskih priča važno je da mi odvojimo priču o Crnoj Gori od Srbije i da podvučemo pitanje političkog razvoja i demokratizacije Kosova od Srbije, a BiH od Srbije i Hrvatske“.

„Alfa i Omega svega je da moramo razdvojiti priču o ulasku u EU od sopstvene demokratizacije i liberalizacije. Taj proces mora da se nastavi, jer državnost Crne Gore ne zavisi od EU.

Demokratski politički procesi treba da se dogode zbog interesa građana, to je garancija mira i prosperiteta, a ne članstvo u EU i NATO“ poručio je Mujanović.