Promovisana knjiga Bobana Bartićevića “Bog našeg nacionalizma”

“Recepcija, reinterpretiranje i korišćenje Njegoševa lika i djela u političkoj propagandi i diskursu vlasti u Crnoj Gori od 1851. do 2013. godine predstavlja svojevrsnu istoriju vlasti u Crnoj Gori od Njegoševe smrti do našeg doba i načine na koji su vlasti koristile Njegošev lik i njegovo djelo kako bi ostvarili svoje ciljeve.
Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić kaže da je knjizi dr Bobana Batrićevića prethodio naporan rad i da je bukvalno ‘preorao’ svu postojeću bibliografiju o Njegošu.
‘Nije ovo mjesto za prepričavanje knjige za čiji je naslov autor odabrao gotovo sto godina staro poređenje jednog kolumniste. Umjesto toga, može se kratko reći da je autor pokazao kako je Njegoš, ustvari, s političkim potrebama, posthumno bivao, petrovićevski, karađorđevićevski, bjelaški, zelenaški, jugoslovenski, crnogorski, srpski i velikosrpski i četnički i partizanski i kapitalistički i komunistički i proruski i prozapadni …i tako redom kako su potrebe nalagale’ – kazao je Čirgić.
Profesor dr. Saša Knežević smatra da se Batrićević svojom prvom knjigom snažno i upečatljivo potpisao i najavio velike saznajne domete.
‘U knjizi autor se bavi percepcijom i recepcijom Njegoševog djela, upotrebama i zloupotrebama, političko – partijskim ideologijama, sociokulturnim kodovima, nacionalizmima, istorijom i istorijskom sviješću. Crnogorska Njegošologija je na ovaj način dobila bitno, inovativno djelo koje predstavlja prvu temeljnu obradu upotrebe Njegoša od njegove smrti do posljednjih komemoracija 2013.godine’ – kazao je Knežević.
Profesor sa Karlovog univerziteta u Pragu, akademik profesor František Šistek je kazao da ‘’Bog našeg nacionalizma’’ nije konvencionalna monografija o Njegošu, bez obzira na činjenicu da se njegovo ime najvjerovatnije pojavljuje na svakoj njenoj strani od početka do kraja.
‘Ovo je prije svega knjiga o Crnogorcima i crnogorskoj vlasti nakon Njegoša. Ovo je knjiga o potomcima njegovih podanika, bez obzira na to da li su sami sebe u prošlosti shvatali ili još uvijek shvataju kao etničke Crnogorce, Srbe, Jugoslovene ili drugačije Batrićević u svom radu prikazuje kako je imaginarni Njegoš, koji je nastao kao produkt kolektivne imaginacije, idealizacije, glorifikacije i političke instrumentalizacije, postao toliko dominantan da je zasjenio ne samo Njegoša kao realnu istorijsku ličnost nego bukvalno i sve ostale ličnosti crnogorske prošlosti i sadašnjosti’ – zaključio je Šistek.
Knjiga ‘Bog našeg nacionalizma’ izašla je i uzdanju Fakulteta za crnogorski jezik i knjizevnost i Nove Pobjede.
Izvor: Cetinjski list
Autor: Mladen Zadrima