U Nikšiću održano veče posvećeno crnogorskom filologu Danilu Vušoviću

U organizaciji Fakulteta za crnogorski jezik s Cetinja, Književnog kluba „Poenta poetika“ i JU „Zahumlje“ preksinoć je u Nikšiću održano veče posvećeno crnogorskom filologu Danilu Vušoviću. O značaju lika i djela Danila Vušovića najprije su se u svojim pozdravnim govorima osvrnuli Sonja Nikčević, potpredśednica Opšine Nikšić i Momir Mijović, direktor OŠ „Ivan Vušović“ na Vidrovanu. Nikčević je istakla kako Danilo Vušović pripada plejadi zaslužnih međuratnih nikšićkih i crnogorskih intelektulaca. Osim toga, porodica Vušović iz koje je Danilo potekao, njihova borba i ogromna žrtva koju su u Narodnooslobodilačkoj borbi podnijeli za slobodu Nikšića i Crne Gore ne smije biti zaboravljena pa je ovo prigodno veče prilika da se još jednom na to ukaže. Obrativši se prisutnoj publici u ime škole OŠ „Ivan Vušović“, Momir Mijović je govorio o ugledu Danilu Vušoviću u užem gornjepoljskom kraju i izrazio zadovoljstvo da se u susret jubileju škole, koja nosi ime Danilovog brata Ivana, međuratnog pravnika i sudije, u Nikšiću organizuje jedan ovakav događaj.

Nakon pozdravnih riječi, prisutnoj publici predstavile su se i studentkinje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Milica Mušikić, studentkinja II godine svoje izlaganje posvetila je njegošološkom opusu Danila Vušovića, istakavši da se radi o začetniku crnogorske jezikoslovne njegošologije. Ne samo doktorskom disertacijom Prilozi proučavanju Njegoševa jezika, prvoj takvog tipa ikad odbranjenom, već i cjelokupnim studioznim, pasioniranim i zbog smrti nažalost prerano prekinutim bavljenjem djelom Petra II Petrovića Njegoša, Vušović je zavrijedio da uđe u red prvih naših njegošologa.

O studiji pionira crnogorske dijalektologije dr Danila Vušovića, nepreciznog i danas prevaziđenog naslova, Dialekt Istočne Hercegovine, o jeziku Nikšićana iz pomenute studije, sličnostima njihovog govora s drugim crnogorskim jezičkim prostorima, kao i o potrebi čuvanja naše standardne akcentuacije, koja centar ima upravo u gradu pod Trebjesom, govorila je Milica Marković, studentkinja III godine.

Enisa Osmanagić, studentkinja IV godine, medijatorka predavanja, na kraju je riječ prepuštila posljednjem govorniku večeri, saradniku u nastavi na FCJK, Nikoli Popoviću. On je naglasio kako su o njegovom zemljaku, Gornjepoljcu Danilu Vušoviću uvažene koleginice svojim preciznim i sistematičnim izlaganjima dovoljno kazale, zahvalivši im se na pokazanom zalaganju i trudu. Iskoristio je zato priliku da Vušovićevu studiju o govoru nikšićkog kraja izmjesti s polja dijalektologije na polje kulturologije i ukratko podśeti na svecrnogorske i natplemenske vrijednosti koje su od druge polovine XIX vijeka krasile nikšićki kraj, naglašavajući apsurdnu činjenicu da se i danas o njemu govori kao prostoru Stare ili još gore Istočne Hercegovine.

Veče je završeno uručenjem izdanja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost biblioteci OŠ „Ivan Vušović“ na Vidrovanu.