Veliki dan za FCJK: Savjetnik češkoga predśednika svečano otvara legat Vaclava Havela na Cetinju

U petak 6. oktobra 2023. godine na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost biće održano svečano otvaranje kutka „Vaclav Havel“ u kojemu će se naći legat prvoga čehoslovačkog demokratskog predśednika, slavnoga književnika, disidenta i civilnoga aktiviste za ljudska prava i slobode. Legat u vidu knjiga, fotografija, foto-albuma i dokumenata iz bogatoga Havelova života te multimedijalne opreme vrijedna je donacija Ambasade Republike Češke u Crnoj Gori i plod bogate saradnje koju je s FCJK ostvarila Njena Ekselencija ambasadorka Janina Hrebičkova. Biće to tek drugi grad u svijetu poslije Praga u kojemu će Vaclav Havel imati ovakvu vrstu legata. Ovaj značajan projekat pomogla je i Biblioteka „Vaclav Havel“ iz Praga koja je FCJK ustupila svoja izdanja, kao i lični Havelov fotograf Tomki Njemec, koji je donirao vrijedne fotografije.

Legat „Vaclav Havel“ na FCJK svečano će zajedno s dekanom doc. dr Aleksandrom Radomanom i Nj. E. Janinom Hrebičkovom otvoriti aktuelni vanjskopolitički savjetnik predśednika Češke Repubike ambasador Mihael Žantovski, nekadašnji prijatelj i savjetnik Vaclava Havela, doskorašnji direktor Biblioteke „Vaclav Havel“ i bivši ambasador Čehoslovačke/Češke Republike u Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelu i Velikoj Britaniji. Svečano otvaranje zakazano je u 11.30 sati u Biblioteci Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, nakon čega će u 12.15 sati biti održana kratka pres konferencija kojoj će prisustvovati ambasador Žantovski, Nj. E. Janina Hrebičkova i dekan doc. dr Aleksandar Radoman.

Gospodin Žantovski će prije svečanoga otvaranja legata „Vaclav Havel“ održati i gostujuće predavanje na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost. Tema njegova predavanja je „Vaclav Havel – umjetnik, disident i predśednik Republike Češke; njegov doprinos ulasku Češke Republike u Evropsku uniju“, a biće održano u Svečanoj sali FCJK s početkom u 10 sati.

Otvaranje legata „Vaclav Havel“ za FCJK je izuzetna čast i odraz povjerenja koji se našemu fakultetu kao visokoškolskoj instituciji ukazuje s prijateljske evropske adrese. Kao ustanova koja izuzetno drži do crnogorsko-čeških veza starih gotovo 180 godina i koja preko svojih aktivnosti posljednjih godina intenzivno sarađuje s Češkom akademijom nauka, Karlovim univerzitetom u Pragu, mnogim češkim profesorima i aktivistima, posebno s dr Františekom Šistekom čija djela objavljujemo, smatramo da je FCJK pravo mjesto odakle se treba promovisati lik i djelo Vaclava Havela, čovjeka koji je pomogao obnovu crnogorske nezavisnosti. Posebnu čast čini nam to što će o Havelu govoriti njegov lični prijatelj i istaknuti češki intelektualac, političar i aktivist, ambasador Žantovski, osoba koja je u svojoj bogatoj karijeri ostavila izuzetnoga traga i u naučnoj i diplomatskoj sferi. Kutak „Vaclav Havel“ biće otvoren za pośetioce i studente Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, đe će se moći upoznavati s njegovim životom i djelima. Kutak će biti multimedijalno opremljen te će korisnici moći pretraživati sve relevantne informacije o Havelu i kao disidentu i kao umjetniku i kao jednome od najznačajnijh političara Evrope XX vijeka.

Ovom prilikom posebno se želimo zahvaliti Nj. E. ambasadorki Janini Hrebičkovoj, čija je posvećenost unapređenju crnogorsko-čeških odnosa doprinijela ovako važnome projektu. Pored dobijanja legata „Vaclav Havel“, trenutno je u toku postupak potpisivanja sporazuma o saradnji između FCJK i Univerziteta Tomaš Masarik u Brnu, đe će profesori i studenti FCJK moći nastavljati svoje usavršavanje i školovanje, dok će na FCJK uskoro biti organizovani redovni, intenzivni kursevi češkoga jezika.

All reactions: